~ ATRACTII LOCALE ~Murighiol este punctul de plecare al tuturor ambarcatiunilor spre Uzlina si spre restul zonelor din Delta Dunarii. Surse istorice sustin ca satul Uzlina situat pe insula cu acelasi nume a fost pentru 200 de ani o infloritoare comunitate de pescari. Localizat la 24 mile est de Tulcea, satul avea o populatie compusa numai din lipoveni (descendenti ai refugiatilor rusi care au fugit de persecutiile religioase la inceputul sec al 18-lea) ce se ocupau cu pescuitul si cresterea animalelor.

Dupa Razboiul de Independenta, satul Murighiol a fost abandonat de comunitatea turceasca ce traia in acel areal si a fost ocupata de lipovenii din Uzlina care si-au mutat gospodariile in zona deluroasa pentru a evita pierderile cauzate de inundatii.

In 1989 satul Uzlina exista pe harti doar cu numele. Satul a fost una dintre victimele planului absurd al lui Ceausescu care dorea sa desfiinteze toate localitatile mici pentru a reda pamantul agriculturii, astfel ca in urma inundatiilor din 1960 nu a mai fost reconstruit si toti locuitorii au fost mutati. Doar trei familii au rezistat acestui program de sistematizare. In ciuda presiunii exercitate de autoritatile din Tulcea si Murighiol, trei familii refuza sa-si paraseasca locuintele de pe insula Uzlina. Refuzul lor a facut ca Uzlina, un nume pe harta de-a lungul anilor, sa devina o zona cu un imens potential turistic in zilele noastre.

Azi la Uzlina se gaseste sediul birourilor Rezervatiei Deltei Dunarii si a Fundatiei Jacques Cousteau.

CORMORAN RESORT inchiriaza ambarcatiuni care sa-i duca pe cei doritori in cele mai frumoase si interesante locuri din Delta Dunarii.


Room 1

 

Murighiol, un sat traditional de pescari, este construit pe ruinele cetatii romane Halmyris, una dintre cele mai vechi si importante asezari din Romania. Orasul a fost locuit neintrerupt din sec 6 IHr pana in sec 7 DHr. Desi in mare parte in curs de excavare, ruinele de la Halmyris au scos la iveala o basilica si mormantul primilor romani martiri ai crestinismului (Epictet si Astion). O vizita ofera o lectie de istorie printre ruinele inca in curs de descoperire.


Room 1

Sfantu Gheorghe
, un sat situat in locul de varsare a bratului Dunarii cu acelasi nume in mare, se afla la 70 mile sud est de Tulcea. Mentionata in arhive inca din 1318, asezarea a fost folosita mai tarziu ca baza militara de imperiul Otoman pentru flota sa. Cu arhitectura sa tipica Deltei si posibilitatea de a gusta renumitul caviar (icre negre) atrage interesul turistilor. Satul are o statie de prelucrare a icrelor negre, un far nou de 57 m inaltime si un far vechi, construit in 1856.
Room 1

 


Ca mai toate satele din Delta intreaga populatie este formata din Lipoveni. Sfantu Gheorghe detine cea mai lunga plaja neamenajata de pe coasta Marii Negre, 38 km si o adancime a apei ce creste gradual, facand-o ideala pentru copii. In apropierea asezarii se afla Dunele de nisip Saraturile si insula Sacalin, ambele rezervatii naturale si zone strict protejate.

 

 

 


Room 1

Sulina este un oras si port liber in judetul Tulcea, la gura de varsare a bratului Sulina in Marea Neagra. Este cel mai estic punct din Romania si din Europa Continentala. Odata un port prosper si un important santier naval, intre 1856 si 1938 sediul Comisiei Dunarene, Sulina a devenit in timp o locatie din ce in ce mai dezavantajata datorata in primul rand lipsei accesului auto. Singura posibilitate de a ajunge la Sulina este pe calea apei, ceea ce reduce numarul turistilor interesati de litoralul acestei zone.

Sulina este situata intre Dunare si Marea Neagra, avand acces usor atat la plajele pline de un nisip la fel de fin ca in Mamaia, cat si la frumusetile Deltei. Punctul terminus al vaselor care navigau pe Dunare a fost mentionat pentru prima data sub numele de Selina cu peste 1000 de ani in urma, intr-o lucrare a Imparatului Bizantin Constantine Porphyrogenetes. Acest port fremata odata de multimea negustorilor, aventurierilor si piratilor.Room 1Orasul a fost sediul Comisiei Europene a Dunarii in sec al 19-lea, cand Dunarea a devenit cale navigabila pentru vasele comerciale. Acest imens proiect a atras muncitori din intreaga Europa, iar mormintele anglicane, catolice, protestante, ortodoxe, musulmane si evreiesti din Cimitirul de la Sulina sunt dovada existentei unei comunitati cosmopolite.

Ca o particularitate, orasul are 6 strazi paralele si 13 perpendiculare pe Dunare si la fel ca la New York strazile au numere in loc de nume. Este orasul cu cea mai joasa altitudine din tara, aflandu-se la 4 m peste nivelul marii. Ca puncte de interes nu ratati Biserica Greaca Sf. Nicolae din sec 19, farul situat in centrul orasului, construit in 1802 si renovat in 1870 de catre Comisia Dunareana si plaja cu nisip fin, cea mai lata plaja de pe costa Marii Negre.Room 1 Satul Crisan, un sat pescaresc la origine, a cunoscut o dezvoltare rapida datorita pozitiei favorizate pe cel mai circulat brat al Dunarii, Sulina, o adevarata autostrada lacustra frecventata de nave comerciale sau de agrement.

Cele mai mari 3 brate ale fluviului isi intretaie cursurile in acest punct, oferind cheia de acces spre cele mai importante rute turistice de-a lungul Dunarii: in zona de sud spre dunele Caraorman, Lacul Rosu si Puiu si in nord printre canalele Dunarii Vechi spre Mila 23 si Padurea Letea.

Azi satul Crisan reprezinta un potential economic din punct de vedere turistic si un punct de atractie pentru iubitorii de natura si aventuri in salbaticie.


Room 1

Localizat pe un cot al bratului Sulina, numit Dunarea Veche, Mila 23 este una dintre principalele asezari de lipoveni, descendenti ai rusilor refugiati in zona Deltei de frica persecutiei religioase la inceputul sec. 18. Acestia isi castiga existenta din pescuit, cresterea animalelor si recoltarea stufului. Numarand 493 locuitori in zilele noastre, Mila 23 este punctul de plecare spre multe din rutele turistice din Delta, ceea ce i-a determinat pe majoritatea localnicilor sa ofera variante de cazare si excursii pentru vizitatori.Room 1


Acesta este locul de unde multi antrenori de kayak-canoe au luat pescari din barcile lor de pescuit si i-au transformat in campioni mondiali. Ivan Patzaichin este cel mai cunoscut si faimos campion al Romaniei plecat de pe aceste meleaguri.

Interesant in acest sat pescaresc situat intr-o mlastina in partea de nord a bratului Sulina este cherhanaua, locul de depozitare a pestelui proaspat prins. Aici pescarii isi predau prada si apoi sarbatoresc capturile zilnice cu un pahar in barul din apropiere.

Locul este si punctul de plecare in tururile spre coloniile de pelicani din jurul lacurilor Matita, Lighianca, Rosca, insulele plutitoare si Stipoc - Chilia.


Room 1Chilia. Cel mai tanar brat al Deltei care formeaza pe o distanta de 72 mile granita cu Ucraina are si cel mai mare debit de apa din cele 3 brate (aprox 60%). Risipite pe malurile sale, intalnim multe sate pescaresti ca Patlagean, Ceatalchioi, Pardina, Tatanir si Chilia Veche, o asezare istorica, initial colonie greaca, cunoscuta sub numele de Achillea.

Acum cateva sute de ani Chilia a fost port la Marea Neagra, un vital punct de legatura dintre Europa si Orient. Cu timpul, aluviunile depuse de Dunare au extins zona de uscat mult in mare. Azi Chilia se afla la 25 mile de mare. Prima data mentionata in 1241 in lucrarea cronicarului persan Rashid al-Din, Chilia Veche a fost locul unei batalii purtate intre armatele otomane conduse de Mohamed al II-lea si ostile lui Vlad Tepes. Un oras pe malul ucrainian al Dunarii, cunoscut sub numele de Novo Kilia (Chilia Noua) a fost fondat in sec 15 de catre Domnitorul Moldovei Stefan cel Mare, pentru a se apara impotriva Imperiului Otoman.


Room 1

Lacul Rosca
, o arie strict protejata situata intre Chilia Veche si Periprava este locul celei mai mari colonii de pelicani albi din Europa, dar se pot intalni si gaste, egrete si berze.Room 1Periprava, in aval de Chilia Veche este ultima localitate deservita de navele de pasageri de pe bratul Chilia. La sud de Periprava se afla Padurea Letea – rezervatie naturala unica in Europa. Pana in 1977 Periprava a fost inchisoare si lagar de munca silnica.

“0830 Periprava" era infricosatoarea adresa printre detinutii politici ai regimului Stalinist al lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Expusi la arsita si roiuri de tantari vara si viscol cumplit iarna, ei traiau in tarcuri de caramida de 24 m patrati in care se inghesuiau cate 160 detinuti. Isi petreceau zilele taind stuf si construind diguri, mancau terci de ovaz si beau apa direct din Dunare. Cei mai slabi mureau de dezinterie, iar cei care nu-si puteau atinge norma zilnica de 8 maldari de stuf erau batuti crunt de gardieni cu bastoane de cauciuc. Mai mult de 100 cadavre fara nume au fost ingropate in cimitirul satului. Numai in iarna 1959-1960 au murit 42 de suflete, acum mai bine de o jumatate de secol. Astazi se pot vizita ruinele inchisorii si anexele.


Room 1
Padurea Letea
este cea mai veche Rezervatie naturala din Romania, declarata in 1938 de catre Consiliul Roman al Ministerelor. Este situata intre bratele Sulina si Chilia in Delta Dunarii si ocupa o suprafata de 2.825 ha. Padurea a fost initial declarata Rezervatie naturala a Deltei Dunarii si a trecut apoi in Patrimoniul UNESCO in anul 1992.

Are un aspect subtropical, in primul rand datorita unei plate agatatoare numita Periploca graeca. Este o plata mediteraneana care si-a gasit ultimul si cel mai de nord refugiu in Delta Dunarii. In afara de aceasta, liane si plante agatatoare ca vita salbatica, hameiul si iedera dau un aspect unic Padurii Letea. Un alt element interesant si inedit il reprezinta peisajul desertic cu dune de nisip pe care il puteti intalni in mijlocul padurii.Room 1


Padurea Letea este formata din copaci pe care nu ii intalnim decat in aceasta zona din Delta ca: plopul alb si negru, ulmul, stejarul englezesc, teiul argintiu, frasinul cu frunze inguste si arinul. Padurea este si locul unde putem intalni specii rare ca vulturul codalb, vanturelul de seara, dumbraveanca, pupaza, vipera de faneata si bineinteles caii salbatici de Delta. Exista aici peste 1600 specii de insecte identificate la ora actuala.

 

 

 

 

 Room 1
Padurea Caraorman

Un teren nisipos de origine marina a dezvoltat o padure de stejari, al carei nume Caraorman, semnifica în limba turca - Padurea Neagra. Stejarii batrani, cu impresionante ramuri si o vegetatie bogata au creat zone cu umbra intensa, existand unele locuri extrem de întunecoase de unde provine si denumirea padurii (Padurea Neagra).


Una dintre curiozitati este reprezentata de platele agatatoare (Periploca graeca din regiunea mediteraneana, care atinge pana la 15 m lungime – unicat în Europa) care atinge aici limita sa nordica de raspandire. Plantele agatatoare, alaturi de alte specii cum sunt vita de vie salbatica, iedera, hameiul si carliontul dau padurii un aspect subtropical.


Room 1
În Delta Dunarii exista peste 1615 specii de plante, ceea ce reprezinta aproape o treime din flora româneasca. În anul 1940 atât padurea Caraorman, cât si padurea Letea au fost declarate monumente ale naturii, fiind considerate zone strict protejate.

Un loc interesant în padurea Caraorman este cunoscut ca "Fantana Vânatorilor", unde este inregistrat cel mai batran si cel mai mare stejar din Delta. Datorita ramurilor aplecate la pamânt, acesta este numit "Stejarul îngenuncheat ". Cu o circumferinta de aprox 4m si o vechime estimata la 400 ani, acest arbore a devenit un loc de atractie pentru turisti.

Aflati cum puteti vizita aceste locuri magnifice si ce ambarcatiuni sa inchiriati pentru a ajunge la ele de la Receptia CCORMORAN RESORT.

Cormoran Resort din Delta Dunarii. Toate drepturile rezervate.

ACASA : ATRACTII LOCALE : RELAXARE : HARTA SITE : CONTACT